Južné svahy Štiavnických vrchov
Pivnica Čajkov - víno Čajkov

Pivnica Čajkov

Hrdé Čajkovské víno

Z histórie rodu UHNÁK

Pivnica Čajkov - víno Čajkov

Osud našej rodiny je už niekoľko generácií pevne previazaný s Čajkovom, južnými svahmi Štiavnických vrchov a samozrejme s vínom. Vždy sme zásadne ovplyvňovali vinohradnícke a vinárske dianie v chotári a patrili medzi najväčších pestovateľov a výrobcov vína v Čajkove.

Život spätý s vínom

V medzivojnovom období, brat môjho starého otca ako prvý z Čajkova, študoval na vinárskej škole v Modre a začal tým rodinnú tradíciu. Ja som tiež trávil veľa času vo vinohrade a v pivnici, preto mi prišlo samozrejmé študovať na vinárskej škole v Modre a neskôr pokračovať v odbore aj na Mendelovej univerzite v Brne.

Už od nepamäti sa v našej rodine nachádza pečať Ostrihomského arcibiskupa z roku 1666, ktorá oprávňovala obchodovať s vínom. Som vďačný, že dlhá kontinuita výroby vína sa v našej rodine nikdy nepretrhla a po skončení školy som mal na čo nadviazať.

V 90-tych rokoch prešla naša rodinná firma búrlivým vývojom a skúšaním rôznych technologických postupov. Každý ďalší ročník, každé nové víno v pivnici ma postupne utvrdzovalo v presvedčení, že jediná úprimná cesta k poctivému vínu vedie cez prírodu a pochopenie Čajkovského terroir.

Preto z úcty k predchádzajúcim generáciám považujem za povinnosť dorábať „hrdé Čajkovské víno“.

Marek UHNÁK Marek UHNÁK

Rešpekt a pokora

Filozofia

Pivnica Čajkov - filozofia

Môj pohľad a chápanie vína je logickým vyústením súžitia s Čajkovskými vinicami a vínom. To, že sa od narodenia môj život točil okolo vína, znamenalo, že som už od detstva chcel vyrobiť vlastné a prirodzene to najlepšie, najkvalitnejšie víno. Časom som začal uplatňovať vedomosti zo školy, hľadať moderné spôsoby výroby a využívať nové technológie, ktoré sa čím ďalej tým viac valili zo všetkých strán. Chcel som byť lepší, než tí predo mnou. Chcel som dokázať sebe a všetkým okolo seba, že nastal nový čas, svet vína preberá nová generácia.

S odstupom času to vnímam s úsmevom, ale aj ako nenahraditeľné skúsenosti, vďaka ktorým som pochopil, aký vzácny a unikátny je Čajkov, jeho terroir, jeho tradičné odrody a sopečné podložie, ktoré umelými a násilnými postupmi nezveľaďujem, ale zapieram.

Život vína nieje len o minulosti, ale aj o budúcnosti. Je však na nás, ako minulosť využijeme pre budúcnosť.

Dnes sa k hroznu a vínu staviam s rešpektom a pokorou. Iba tak môže človek slúžiť ako nástroj k jeho zušľachteniu a sprostredkovaniu. Prvýkrát som to pochopil pri Peseckej leánke, ktorej nežný charakter je ľahko pokrivený a uniformný už pri citlivejšom používaní selektovaných kvasiniek, enzýmov, či iných aditív. Jedinou správnou cestou je rešpektovať silu prírody, vplyv ročníka, pochopiť miesto pôvodu a cez víno objavovať to, čo nám príroda darovala.

Už sa nenaháňam za úspechmi na súťažiach, počtom bodov a medailami. Nehľadám „najlepšie“ víno. Dnes už viem, že skutočné zlato je charakter a osobnosť nášho jedinečného regiónu, ktorý sa nedá násilne vtlačiť do pohárov. Aj tí vinári, ktorí ešte hľadajú „najvyššiu kvalitu“ časom zistia, že za pojmom kvalita sa skrýva osobnosť prepojená s charakterom ich vinohradníckej plochy.

Pivnica Čajkov - víno Čajkov

Pesecká leánka a Čajkov

Prirodzená a vzácna

Pesecká leánka a Čajkov

Nie je náhoda, že práve k Peseckej leánke mám taký osobitý vzťah. V našich viniciach mala najväčšie zastúpenie, no kultúra a vplyv socialistického systému dotlačili túto odrodu skôr do role akéhosi tvorcu množstva, ktoré spravidla končilo povinne vo vinárskych závodoch.

S príchodom 90-tych rokov bol pohľad na vinohradníctvo a vinárstvo značne zdeformovaný. Začínali sme všetci od nuly a človek častokrát nevidel to, čo bolo tak jasné: dlho sme brali Peseckú ako samozrejmosť. Mal ju každý, rodila veľa, stabilne a svoju kvalitu splnila aj pri nižšej cukornatosti. Keďže ju väčšina spotrebiteľov nepoznala, končila často podobne ako pred prevratom.

Jej jedinečnosť a vzácnosť som si začal uvedomovať až počas štúdia na strednej škole v Modre. Pri prácach v školských a aj okolitých vinohradoch som si všímal, že Pesecká sa tam takmer vôbec nenachádza. Bol to pre mňa šok. Prišiel som k záveru že to, čo ja pokladám za bežné a rutinné, bol omyl. A vtedy sa to začalo. Z Peseckej som si spravil doslova pokusného králika.

V priebehu nasledujúcich rokov som vyskúšal všetky možné a aj nemožné kombinácie výrobných postupov, od prísne reduktívnych až po oxidatívne, taktiež množstvo prípravkov, kombinácií hrozna z rôznych viníc, či kupáží vín, až po krkolomné dopestovanie cibéb. Bolo to hektické obdobie, no vďaka nemu som pochopil, že odrodu ani terroir sa prispôsobiť nedá. To my sa musíme prispôsobiť im, prežiť svoju pýchu, prestať sa hrať na vševediacich a začať ich rešpektovať. Nie je predsa náhoda, že práve v Čajkove a okolitých dedinách bola Pesecká v tak hojnom množstve. Naši rodičia a starí rodičia už dávno pochopili, že sa jej tu dobre darí, vyhovuje jej podložie, svahy a aj v horších rokoch podáva dobré výsledky. A o tom je terroir.

Všimol som si, že len u nás v Čajkovských viniciach sa nachádzajú najmenej štyri klony Peseckej a každý z nich má trochu iné vlastnosti, dáva vína rozdielnej povahy a kvality, v rôznych ročníkoch. Jej dužina je takmer tekutá s minimálnym obsahom pektínov, jej šupka patrí k veľmi tenkým a krehkým, teda má tendenciu sa lámať aj pri šetrnom spracovaní, čo častokrát prezradí jemná trieslovina vo víne. No najzásadnejšie je jej spoločné súžitie s tufovými pôdami u nás v Čajkove. Pesecká má bujný vzrast, nemá problém sa dostať do najhlbších častí podložia a potiahnuť jeho svojskú mineralitu, ktorú vie pretaviť do vína. Vie tiež využiť akumulačnú schopnosť tufu pútať teplo a využiť ho na lepšie dozretie.

Dnes dbám predovšetkým na to, aby naše leánky boli zrkadlom prostredia, pôdy, kraja a odrody samotnej. Snažím sa to dosiahnuť šetrným spracovaním hrozna bez lisovania, bez akýchkoľvek prípravkov, či selektovaných kvasiniek, no najmä výberom z tých najvhodnejších Čajkovských polôh na pestovanie Peseckej leánky.

PIVNICA ČAJKOV

Predstavujeme

  • Pesecká leánka

    Pesecká leánka

    Čajkov Debertcha & Kruhe
    Pesecká leánka

    Pesecká leánka

    Biele / suché
    • Ročník: 2016
    • Pôvod: Debertcha & Kruhe
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 3894 ks
    • Cena: 10 €

    Pesecká leánka z dvoch vinohradov vysadených na tufovo-sopečnom podloží, ktoré vychrlil mohutný Štiavnický stratovulkán. Spontánne kvasená zrela 6 mesiacov s kvasinkami. Prirodzene svieža, ľahká a rozmarná, s citrusovo-lizátovým nádychom. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Pesecká leánka

    Pesecká leánka

    Čajkov Kruhe
    Pesecká leánka

    Pesecká leánka

    Biele / polosuché
    • Ročník: 2016
    • Pôvod: Čajkov Kruhe
    • Kategória: polosuché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 2137 ks
    • Cena: 10 €

    Pesecká leánka z vinohradu vysadeného na tufovo-sopečnom podloží, ktoré vychrlil mohutný Štiavnický stratovulkán. Spontánne kvasená zrela 6 mesiacov s kvasinkami. Šťavnatá, ovocná a temperamentná, s jemne marhuľovo-nasladlým záverom. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Pinot gris volcanic

    Pinot gris volcanic

    Rybník Stará hora
    Pinot gris volcanic

    Pinot gris volcanic

    Biele / suché
    • Ročník: 2016
    • Pôvod: Rybník Stará hora
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 2130 ks
    • Cena: 12 €

    Rulandské šedé kvasené na šupkách, nelisovaný samotok 6 mesiacov zrel a dýchal bez vonkajších zásahov v drevených sudoch. Lávová farba a živelná mineralita sú cestou z pohára ku koreňom viniča, vrasteného do dávnej minulosti, keď vulkán Sitno chrlil žeravý popol a magmu. Víno nebolo čírené ani filtrované, tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Sauvignon blanc

    Sauvignon blanc

    Rybník Stará hora
    Sauvignon blanc

    Sauvignon blanc

    Biele / suché
    • Ročník: 2016
    • Pôvod: Rybník Stará hora
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 2018 ks
    • Cena: 10 €

    Nevtieravý, spontánne kvasený Sauvignon, ktorý zrel 6 mesiacov s kvasinkami, zhmotnil noblesnú kyselinku ročníka a jemnú mineralitu vulkanických tufových pôd. Egrešový charakter je prepletený vôňou viničnej broskyne. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Sauvignon blanc

    Sauvignon blanc

    Rybník Kruhe
    Sauvignon blanc

    Sauvignon blanc

    Biele / suché
    • Ročník: 2016
    • Pôvod: Rybník Kruhe
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 2024 ks
    • Cena: 10 €

    Spontánne kvasený Sauvignon, dva dni ležal na šupkách a zrel 6 mesiacov s kvasinkami. Nesnaží sa o najexpresívnejšiu podobu, ale pevnou mineralitou a kyselinkou z tufových pôd zhmotňuje terroirový charakter. Škrknutý kremeň dopĺňajú zelené egreše. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Devín Volcanic

    Devín Volcanic

    Čajkov Debertcha
    Devín Volcanic

    Devín Volcanic

    Biele / suché
    • Ročník: 2016
    • Pôvod: Čajkov Debertcha
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 2024 ks
    • Cena: 15 €

    Devín kvasený na šupkách, nelisovaný samotok 6 mesiacov zrel a dýchal bez vonkajších zásahov, čo mu vo vôni dalo výraznú aromatiku po hrozne a kvetoch ruže, ukončenú dominantnou korenistosťou Tramínu. Pevný základ minerálnej chuti čerpá zo sopečného podložia. Víno nebolo čírené, filtrované a mechanicky namáhané. Fľašované gravitáciou. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Frankovka modrá

    Frankovka modrá

    Kruhe
    Frankovka modrá

    Frankovka modrá

    Červené / suché
    • Ročník: 2013
    • Pôvod: Kruhe
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Cena: 13 €

    Frankovka modrá z viníc na vulkanickom podloží po trojtýždňovom kvasení na otvorených kadiach rok zrela v dubových sudoch. Charakter čerešnovej kôstky a horkej čokolády s pevným minerálno-tanínovým základom.

  • Dunaj

    Dunaj

    Kruhe Čajkov
    Dunaj

    Dunaj

    Červené / suché
    • Ročník: 2014
    • Pôvod: Kruhe Čajkov
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 1650 ks
    • Cena: 15 €

    Mohutný Dunaj z Čajkovskej Deberči, ktorý svoj charakter čerpá z redukovaného a prezretého hrozna. Mesiac nakvášal na kadi a dva roky zrel v drevených sudoch. Lekvárové tóny sú doplnené šťavnatou chuťou lesného ovocia. Mineralita v dochuti je znakom tufového podložia vulkanického pôvodu.

  • Extracta Pinot Gris

    Extracta Pinot Gris

    Stará Hora Rybník
    Extracta Pinot Gris

    Extracta Pinot Gris

    Oranžové / suché
    • Ročník: 2015
    • Pôvod: Stará Hora Rybník
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 426 ks
    • Cena: 24 €

    Víno mesiac kvasené v kadi so šupkami, zahustené odtiahnutím muštu, dalo základ extravagantnému Pinotu zo sopečnej pôdy. Rok zrel a dýchal bez vonkajších zásahov v drevených sudoch. Lávová farba a živelná mineralita sú cestou z pohára ku koreňom viniča, vrasteného do dávnej minulosti, keď vulkán Sitno chŕlil žeravý popol a magmu. Víno nebolo čírené, filtrované a mechanicky namáhané. Fľašované gravitáciou.

  • Extracta Devín

    Extracta Devín

    Debertcha Čajkov
    Extracta Devín

    Extracta Devín

    Oranžové / suché
    • Ročník: 2015
    • Pôvod: Debertcha Čajkov
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 479 ks
    • Cena: 22 €

    Víno mesiac kvasené v kadi so šupkami, zahustené odtiahnutím muštu, dalo základ exotickému Devínu. Rok zrel a dýchal bez vonkajších zásahov v drevených sudoch pod flórom. Neutíchajúca aromatika vianočného korenia, kari a orientu má pevný základ v minerálnej chuti zo sopečnej pôdy. Víno nebolo čírené, filtrované a mechanicky namáhané. Fľašované gravitáciou.

  • RED GULL

    RED GULL

    Debertcha/Kruhe Čajkov
    RED GULL

    RED GULL

    Ružové / suché
    • Ročník: 2016
    • Pôvod: Debertcha/Kruhe Čajkov
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 212 ks
    • Cena: 13 €

    Extravagantné cuvée Cabernetu a Leánky z vinohradov vysadených na sopečnom podloží, ktoré vychrlil mohutný Štiavnický stratovulkán. Nežný „úlet“ s prirodzeným perlením dokvášaný vo fľaši, s grepovo jahodovým charakterom. Víno nebolo čírené, filtrované a mechanicky namáhané. Fľašované gravitáciou. N.S.A „No Sulfite Added“.

  • Riesling

    Riesling

    Čajkov Kruhe
    Riesling

    Riesling

    Biele / suché
    • Ročník: 2015
    • Pôvod: Čajkov Kruhe
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 1890 ks
    • Cena: 13 €

    Spontánne kvasený Rizling rýnsky, dva dni ležal na šupkách, zrel a dýchal bez vonkajších zásahov v drevených sudoch. Nesnaží sa o najexpresívnejšiu podobu, ale pevnou mineralitou a kyselinkou z tufových pôd zhmotňuje terroirový charakter. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Traminer

    Traminer

    Čajkov Kruhe
    Traminer

    Traminer

    Biele / suché
    • Ročník: 2015
    • Pôvod: Čajkov Kruhe
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 1975 ks
    • Cena: 12 €

    Tramín so slnečného a horúceho ročníka ležal na šupkách a následne zrel 6 mesiacov na kvasniciach. V aromatike jemné tóny ružového kvetu a fialiek, v chuti smerujúce k duli a klinčekom. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Cuvée Kruhe

    Cuvée Kruhe

    Čajkov Kruhe
    Cuvée Kruhe

    Cuvée Kruhe

    Červené / suché
    • Ročník: 2015
    • Pôvod: Čajkov Kruhe
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 1986 ks
    • Cena: 10 €

    Extravagantné cuvée je netradičným spojením hrozna Frankovky, Alibernetu a Tramínu. Po mesačnom kvasení na otvorených kadiach rok zrelo v dubových sudoch. Nespútané, živelné víno ako vulkán Sitno, ktorý položil základ sopečným pôdam v Čajkove a predurčil tak jeho charakter. Tvorenie sedimentu je prirodzená vlastnosť vína a neznižuje jeho kvalitu.

  • Methode Pét-Nat VULCANICA

    Methode Pét-Nat VULCANICA

    Rybník Stará Hora
    Methode Pét-Nat VULCANICA

    Methode Pét-Nat VULCANICA

    Biele / suché
    • Ročník: 2015
    • Pôvod: Rybník Stará Hora
    • Kategória: suché
    • Objem: 0,75 l
    • Vyrobených fliaš: 1265 ks
    • Cena: 13 €

    Pét-Nat - Jemné perlivé cuvée Peseckej a Bratislavskej leánky z ročníka 2015, do ktorého bol pridaný mušt z Peseckej Leánky 2016. Lizátovo-broskyňový nádych sprevádza minerálna linka a noblesné bublinky. Víno nebolo čírené, filtrované a mechanicky namáhané. Fľašované gravitáciou.

Víno spod vulkánu

Vinohradnícka krajina pod Vulkánom Sitno

Vinohradnícka krajina pod Vulkánom Sitno je magické miesto, kde sa na sopečnom podloží stretávajú dva klimatické svety. Končí tu horúca – južná časť Európy (Panónska panva – Pannonicum) a začína sa chladná – severná časť Európy (Západné Karpaty – Carpaticum occidentale).

Vinohrady tu ležia na úpätí Južných svahov Štiavnických vrchov a na priľahlej Ipeľskej pahorkatine. Svoje korene zapúšťajú hlboko do sopečného podložia, ktoré stvoril v pradávnych časoch mohutný vulkán Sitno.

Stratovulkán Sitno bol pôvodne vysoký do 4 km a zaberal asi 2 200 km². V jeho poklesnutej kaldere dnes leží architektonický skvost – mesto Banská Štiavnica.

Vinohrady pod Vulkánom Sitno ležia väčšinou na tufoch a andezitoch. Zjednodušene môžeme povedať, že mäkký tuf je sopečný popol a tvrdý andezit je sopečná láva. Sopečná pôda je porézna a vynikajúco absorbuje vodu, plyny a kyslík, ktoré má následne vinič k dispozícii, keď zapúšťa svoje korene do sopečného podložia.

Samotný vývoj stratovulkánu Sitno bol zložitý a prebiehal v období bádenu až sarmatu (zhruba v intervale pred 15,0 – 11,0 mil. rokov) v piatich hlavných cykloch. Počas tohto obdobia sa striedali explozívne a pokojné obdobia, počas ktorých vulkán chŕlil rôzne druhy sopečných vyvrenín.

Vinohradnícka krajina pod Vulkánom Sitno je malá oblasť, ktorá zahŕňa len zopár vinohradníckych dedín: Rybník, Čajkov, Nová Dedina, Podlužany, Devičany, Brhlovce, Bátovce, Žemberovce, Jabloňovce, mestečko Pukanec a čiastočne zachytáva aj severnú časť okresného mesta Levice.

Štiavnické vrchy, súčasť subprovincie Vnútorné Západné Karpaty, sú sopečným pohorím, zaraďovaným k neovulkanitom a sú budované andezitmi, ryolitmi , brekciami a tufmi. Územie je mimoriadne bohaté na výskyt minerálov (približne 140 druhov a odrôd minerálov) a drahokovných rúd, v minulosti intenzívne ťažených.

Ipeľská pahorkatina je geomorfologický podcelok Podunajskej pahorkatiny na úpätí Štiavnických vrchov a tvorí severný výbežok západopanónskej panvy. Miestami sa týči až do výšky 290 metrov nad morom. Do jej podložia zasahujú sopečné usadeniny zo Štiavnických vrchov. Na ich zlomoch vystupujú minerálne a termálne vody v Santovke, Slatine a v Dudinciach. Voda v Santovke má zloženie podobné morskej vode so znásobeným výskytom Ca2+ a sírovodíka.

Sopečné pôdy predstavujú iba 1 % z celkového povrchu zeme, ale týchto 124 miliónov hektárov pôdy zabezpečuje výživu pre 10 % svetovej populácie!

Historické mesto Banská Štiavnica (ktoré leží v kaldere vulkánu Sitno) je od 11. decembra 1993 zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Osud mesta Banská Štiavnica je úzko spätý s bohatými nálezmi drahých kovov, najmä striebornej rudy. Územie mesta bolo osídlené Keltmi už v 3. – 2. storočí pred Kr., ktorí tu z tvrdého andezitu ťažili zlato. Z roku 1156 je najstaršia písomná zmienka o meste, ktoré sa spomína ako terra banensium – zem baníkov. V 13. storočí do Banskej Štiavnice prišli osadníci z Tirolska a Saska, z roku 1217 je prvý písomný dôkaz o ťažbe striebra na území mesta, roku 1238 dostalo mesto mestské privilégiá a z roku 1275 pochádza prvá listina opatrená mestskou pečaťou.

Kontaktujte nás

Sme tu pre vás

Poteší nás, ak sa od vás dozvieme, ako vám chutí naše víno. Chceme totiž, aby vám prinášalo radosť a pôžitok.

Vyrába a plní:

Marek Uhnák Čajkov 328, 935 24 tel.: +421 908 431 613 tel.: +421 905 182 886 email: obchod@pivnicacajkov.sk email: info@pivnicacajkov.sk IČO: 45363030 DIČ: 1081812974 Zápis v živn. registri: Okresný úrad Levice Číslo živnostenského registra: 420-23477

Nájdite si cestu k nám

Pozrieť Google Mapu